dijous, 2 d’abril del 2009

Ruta literària per Bescanó (10): la Torre

15 min

Deixem la capella de Santa Margarida enrere i continuem pel camí que discorre paral·lel pel rec Gros, fins a arribar a un encreuament de camins. Hem de continuar recte, deixant a mà dreta la carretera d'Estanyol i el trencant del restaurant Mas Casilda. Uns 500 m enllà arribem a la Torre. Es tracta d'una casa forta del s. XIII, de planta quadrada, amb finestrals gòtics i romànics a la planta noble, tot i que actualment està semienrunada. Havia estat residència dels senyors feudals; havia estat la pairalia feudal a redós de la qual s'havien aglutínat les antiquíssimes possessions senyorials dels castells dels Castellvell i dels Montcada.


Foto: Pere Magrià

Hi llegim un text de Carles Camps Olzinellas, Del meu çarró, que parla de la Torre de Bescanó:


A la Torre Nova de Bescanó, tot just clarejà'l dia, s'hi acoblaren els fadrins del vehinat, de cân Turell, de cân Pals, del Màs Salleres y del Màs Carbonell, pera fer una cacera ab el Fèlix, l'hereu y únich fill de la Torre (...)

La Torre Nova es un gran casal, nou, bastit sobre l'antich Màs. Sembla una construcció de Granja Suiça, ab grans teulades molt inclinades. De lo vell sols se'n conserva una torre molt alta y coberta d'un gran teulat de teules vidriades que llu al sol, ab el seu parallamps y una campana y rellotge nous.

Tota ella es de pedra picada, ab parets rústiques mitj trevallades, ab grans finestres dividides per esbeltes columnes, y archs ojivals d'hermosos y variats trevalls qu'enllacen el tipu suiç ab el gòtich català.

Una escala de pedra, ab barana molt trevallada, puja desde'l gran cancell fins al pis, les habitacions del qual són amples, grandioses, perfectament encalades y ab voltes. Per escala interior, situada en una torre refeta de poch, se puja a les golfes.

1 comentari:

  1. Llàstima que no es sàpiga res mes d'aquesta torre, que per cert està caient a troços.

    Pere Magrià
    Bescanó
    magria@bescano.com

    ResponElimina